Budak penagih rokok tegar jalani rawatan

on Saturday, 17 March 2012

JAKARTA: Kanak-kanak lelaki yang menghisap lebih sebungkus rokok sehari akan menjalani rawatan bagi menghentikan ketagihannya selama empat tahun itu, kata pegawai kebajikan kanak-kanak semalam.

Pengerusi Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia, Arist Merdeka Sirait, berkata Ilham, 8, yang menghisap kira-kira 25 batang rokok sehari memerlukan “bantuan kecemasan” kerana ketagihannya sudah mencapai “tahap bahaya” hingga menjejaskan tingkah lakunya.


“Anda dapat lihat perubahan dalam tingkah lakunya apabila dia tidak dapat merokok untuk seketika, dia agresif dan sukar dikawal. “Dia seolah-olah dirasuk kuasa jahat,” katanya. Bapa Ilham, Agan Umar, berkata budak itu memecahkan kaca tingkap atau apa saja di sekitarnya jika dia tidak diberikan rokok secara konsisten.


“Saya harap rawatan itu berjaya supaya Ilham boleh kembali ke sekolah dan menjalani kehidupan normal,” katanya.


Menurut Agan, Ilham akan meninggalkan kampungnya di Sukabumi di Jawa Barat Isnin ini bagi memulakan rawatan intensif khas di Jakarta. - AFP
Ranking: 5

Perhatian!

farishishak.blogspot.com tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui ruangan komen di bawah mahupun komen melalui laman sosial facebook. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Artikel ini bermanfaat? Silakan SHARE. :)

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
Copyright © 2012 Realiti Fantasi | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO