5 Tip Penjagaan Aksesori Yang Bersadur Emas

on Thursday, 19 April 2012

Memilih aksesori yang bersadur emas memang cantik untuk digayakan tatkala berhias ke majlis mahupun bersiap melengkapkan diri ketika mahu ke pejabat. Biarpun memilih kerlipan aksesori yang ringkas, namun keserasian dan kesesuaian aksesori dengan pakaian yang dikenakan pada hari itu memberi impak yang berlainan.

Tidak kiralah bergaya dengan kerongsang untung tudung, rantai, gelang tangan, anting-anting, gelan kaki, jam tangan, cincin dan sebagainya yang disadur emas, ia pasti memberikan sentuhan penampilan yang menarik.

Adakalanya menjaga aksesori saduran emas ini agak remeh, memandangkan warnanya cepat luntur sedangkan anda masih sayang dengan aksesori anda itu.

Alangkah sayangnya apabila mahu memakai aksesori itu kembali untuk dikenakan dengan baju yang sepadan, tiba-tiba anda mendapati aksesori anda itu kehilangan warna atau luntur warna emasnya.

Berikut merupakan panduan bagaimana anda boleh menyimpan aksesori saduran emas anda dengan kemas dan tahan lama.

Gunakan kain lembut

Gunakan kain lembut seperti kapas dan tisu untuk membuang minyak atau kotoran daripada peluh yang melekat di atas aksesori anda selepas anda menggunakannya sebelum menyimpannya di dalam bekas aksesori anda. Jangan gunakan kain berbulu kasar yang boleh menyebabkan aksesori anda tercalar.

Rendamkan ke dalam air

Rendamkan ke dalam air untuk beberapa minit, dilap dan kemudian disimpan. Untuk menghilangkan debu-debu kecil celup ke dalam air sabun suam yang kadar PHnya rendah, keringkan sebelum disimpan.

Jangan gunakan peluntur

Usah gunakan bahan peluntur untuk menanggalkan kekotoran pada aksesori anda. Begitu juga sekiranya anda membuat kerja seperti membasuh pinggan, tanggalkan dahulu aksesori anda kerana ditakuti saduran emas itu mudah rosak. Tanggalkan aksesori anda apabila berkebun, membuat kerja pembaikian, mengangkat berat, bersukan dan berenang.

Elak terkena losen

Elak terkena losen, minyak wangi, bahan kimia atau sebarang alkohol.

Simpan di dalam kotak

Simpan aksesori di dalam kotak atau dibalut dengan tisu. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari secara terus dan haba yang tinggi.

Ranking: 5

Perhatian!

farishishak.blogspot.com tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui ruangan komen di bawah mahupun komen melalui laman sosial facebook. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Artikel ini bermanfaat? Silakan SHARE. :)

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
Copyright © 2012 Realiti Fantasi | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO