Presiden KFA tegur rentak Kedah

on Thursday, 29 March 2012

PRESTASI tidak menentu pemain import Kedah, Mohammed Hamidan menimbulkan rasa tidak puas hati individu No. 1 dalam Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA).

Maka memang tidak mengejutkan apabila Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang juga Presiden KFA menegur Hamidan agar meningkatkan lagi prestasi bagi membantu Kedah meraih kemenangan.

“Dalam (sukan) bola sepak, persefahaman adalah perkara utama dan bagi memperoleh elemen itu, ia memerlukan masa, lebih-lebih lagi kepada pemain import baharu.


“Misalnya, pasukan kebangsaan. Kadang-kadang mereka lemah sebab bercampur dengan ramai pemain dan tiada persefahaman. Mereka perlu masa untuk bentuk persefahaman.

“Sebab itu kadang-kadang pasukan kebangsaan ini kalah dengan pasukan kelab kerana mereka (pemain pasukan kelab) bermain bersama sudah lama dan mempunyai persefahaman yang baik,” kata Azizan kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Alor Setar semalam.

Azizan yang juga Menteri Besar Kedah menambah, sebelum ini ‘riuh rendah’ dalam kalangan penyokong kerana Kedah sering mengalami kekalahan.

“Bagaimanapun, sekarang Kedah sudah menang, malah lebih menarik menewaskan T-Team untuk layak ke separuh akhir Piala FA.

“Saya ingat seri jadi saya masuk tidur. Rupanya menang 2-1,” katanya.

Menurut Azizan, kejayaan yang dicapai Kedah dalam beberapa perlawanan terakhir menyebabkan penyokong setia skuad Kenari kembali memberi sokongan padu kepada pasukan kesayangan mereka itu.

“Dulu peminat tidak sokong pemain dan mereka pun bermain sambil lewa. Bak kata orang hambar. Sekarang semua sudah bersemangat, pemain dan penyokong,” katanya.

Justeru, Azizan turut mengingatkan barisan pemain Kedah yang lain supaya berdisiplin dan meningkatkan keazaman untuk mencapai kemenangan dalam setiap perlawanan yang diharungi.

“Pemain juga perlu mempunyai keyakinan diri dan optimis. Semua boleh bermain tetapi tiada keyakinan pada diri menyukarkan pasukan untuk menang,” katanya.

Menyentuh tekanan yang bakal dihadapi Kedah ketika menentang Kelantan dalam aksi separuh akhir Piala FA bulan depan, Azizan memberitahu: “Semua pasukan berada dalam situasi itu dan yakin Kedah mampu meraih kemenangan.

“Kelantan pun takut dekat kita (Kedah) dan kita pun takut dekat Kelantan tetapi saya yakin Kedah boleh menang,” katanya. - Kosmo! Online
Ranking: 5

Perhatian!

farishishak.blogspot.com tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui ruangan komen di bawah mahupun komen melalui laman sosial facebook. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Artikel ini bermanfaat? Silakan SHARE. :)

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
Copyright © 2012 Realiti Fantasi | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO