Messi atasi pendapatan Beckham

on Wednesday, 21 March 2012

LONDON - Selain bergelar pemain terbaik dunia, penyerang Argentina, Lionel Messi juga merupakan pemain yang menerima bayaran tertinggi tahun ini.

Bintang sensasi Barcelona itu dijangka akan memperoleh pendapatan sebanyak £27.4 juta (RM133.577 juta) tahun ini menerusi gaji serta bonus sebagai pemain selain penajaan dan pengiklanan yang membabitkan dirinya.

Gaji tahunan sebanyak £13 juta (RM63 juta) yang diterima Messi akan bertambah menerusi pembabitan dirinya sebagai duta bersama dua jenama terkemuka dunia iaitu Pepsi dan Adidas.


Menurut laporan yang disediakan oleh majalah France Football itu, bekas kapten England, David Beckham berada di tempat kedua sebagai pemain yang menerima pendapatan tertinggi.

Meskipun sekadar beraksi bersama Los Angeles Galaxy (LA Galaxy) dalam saingan Major League Soccer (MLS) namun Beckham masih mampu untuk meneruskan kehidupan mewahnya.

Beckham, 36, dijangka akan memperoleh pendapatan sebanyak £26 juta (RM126.7 juta) tahun ini menerusi pembabitannya sebagai duta jenama terutama selepas menandatangani perjanjian sebagai duta Samsung sempena temasya Sukan Olimpik 2012 di London.

Pemain sayap Real Madrid, Cristiano Ronaldo berada di tempat ketiga diikuti penyerang Anzhi Makhachkala, Samuel Eto'o manakala penyerang Manchester United, Wayne Rooney, kelima.

Sementara itu, jurulatih Real Madrid, Jose Mourinho menjadi jurulatih paling tinggi menerima bayaran dengan pendapatan sebanyak £10.19 (RM49.67 juta) tahun ini.

Jurulatih Paris St. Germain (PSG), Carlo Ancelotti berada di tangga kedua diikuti jurulatih Barcelona, Pep Guardiola, ketiga. - Agensi
Ranking: 5

Perhatian!

farishishak.blogspot.com tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui ruangan komen di bawah mahupun komen melalui laman sosial facebook. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami. Artikel ini bermanfaat? Silakan SHARE. :)

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
Copyright © 2012 Realiti Fantasi | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO